Veiligheid zendmasten radiozendamateurs
De door de Europese Unie aanbevolen norm voor elektromagnetische straling van antennes voor mobiele communicatie, geldt ook voor de antennes van radiozendamateurs.
Optelsom elektromagnetische straling moet onder de norm blijven
Net als de antennes voor mobiele telefonie, gebruiken antennes van radiozendamateurs elektromagnetische straling om informatie te verzenden. Om ervoor te zorgen dat mensen geen negatieve effecten ondervinden van de straling van antennes, hanteert Nederland de door de Europese Unie aanbevolen norm, de zogenoemde ICNIRP-blootstellingslimieten.
De optelsom van alle elektromagnetische straling, inclusief de signalen van antennes van zendamateurs, moet onder deze blootstellingslimieten blijven. Toezichthouder RDI meet de elektromagnetische vermogensdichtheid steekproefsgewijs door heel Nederland. Overal in Nederland ligt de gemeten vermogensdichtheid van antennes onder de blootstellingslimieten.
Alle metingen van het elektromagnetische veld staan in het Antenneregister.
Een radiozendamateur zendt niet continu, waardoor er niet 24 uur per dag sprake is van elektromagnetische straling.
Meten elektromagnetische straling bij zendmast radiozendamateur
Af en toe krijgt het Antennebureau de vraag of er gemeten kan worden bij de antenne van een radiozendamateur omdat omwonenden zich zorgen maken. Om zo’n meting te kunnen doen is medewerking van de radiozendamateur nodig. Dit omdat een radiozendamateur niet continu zendt, waardoor er niet 24 uur per dag sprake is van elektromagnetische straling. Het contact leggen als omwonende met een radiozendamateur blijkt soms lastig waardoor de omwonende vaak afziet van een meting.
De meest recente meting bij een antenne van een radiozendamateur is van 13 december 2023. Uit deze meting blijkt dat de elektromagnetische straling ruim onder de strengste blootstellingslimiet van 2 W/m2 blijft. De meetresultaten leest u in het rapport voorlichtingsmeting Wolphaartsdijk - Villa-Novastraat 2023 (PDF, 469 KB).