Mobiele communicatie - sectorantennes

Sectorantennes zijn antennes die meestal bestaan uit drie witte antennepanelen op een paal of zendmast. Gezamenlijk voorzien deze antennes het gebied rondom de antenne-installatie van bereik.

Sectorantennes verzorgen samen met massive MIMO-antennes en kleine antennes het mobiele communicatienetwerk. Met elkaar zorgen deze drie soorten antennes ervoor dat u kunt bellen, appen en internetten op uw mobiele telefoon.

Gebruikte generaties mobiele communicatie (2G, 3G, 4G en 5G)

Antennes zijn techniekneutraal, wat inhoudt dat alle generaties mobiele communicatie kunnen worden gebruikt in sectorantennes. Afhankelijk van de keuze van de mobiele operator en de vraag vanuit de gebruiker wordt een bepaald signaal aangeboden. De volgende generaties mobiele communicatie worden in Nederland aangeboden:

 • 2G (GSM)
  2G gebruikt u om te telefoneren en korte tekstberichten (sms) te versturen. Voor overdracht van grote bestanden (data) is dit netwerk niet geschikt.
   
 • 3G (UMTS)
  3G kan grotere hoeveelheden data verwerken en versturen. Deze generatie maakt het daardoor mogelijk om, naast te bellen en sms’en, te internetten. 
   
 • 4G (LTE)
  4G is vooral gericht op het verwerken van data en maakt het mogelijk om snel mobiel te internetten. 4G biedt downloadsnelheden van rond de 100 megabits per seconde.
   
 • 5G (NR)
  5G belooft hogere snelheden, grotere capaciteit, hoge reactiesnelheid en grote betrouwbaarheid en stabiliteit. 5G biedt daarmee kansen voor nieuwe toepassingen voor consumenten en het bedrijfsleven.

Plaatsing antennes

De vraag naar mobiel internet neemt nog altijd toe door het toenemende datagebruik van consumenten en toepassingen om ons heen. Om aan deze vraag tegemoet te komen, zijn operators druk bezig om hun mobiele netwerk uit te breiden. Hiervoor worden nog altijd nieuwe antenne-installaties geplaatst.

Gecamoufleerde antennes

Sommige antennes zijn gecamoufleerd. Zo passen ze beter in het straatbeeld. Bijvoorbeeld door de kleur van de antennepanelen aan te passen aan de omgeving. Het Antenneconvenant besteedt ook aandacht aan het camoufleren van antennes.