5G toegevoegd aan het Antenneregister

Vandaag is 5G toegevoegd aan het Antenneregister. U kunt nu in het register zien waar mobiele operators 5G geactiveerd hebben.

Zichtbaarheid 5G NR in het Antenneregister

Aan het paarse icoontje kunt u zien op welke locaties 5G NR actief is. NR staat voor New Radio, de naam voor het 5G-protocol.

5G-experimenteerlocaties in het Antenneregister
Op een aantal plaatsen in Nederland wordt getest met 5G via niet-commerciële experimenteervergunningen die verleend zijn door Agentschap Telecom; deze experimenteerlocaties staan al in het register onder OVERIGMOBIEL – EXP VERG. Een overzicht van de actieve experimenteerlocaties is te vinden op onze webpagina 5G en antennes.

Antennes NB-IoT voortaan vermeld onder 4G

De aparte kaartlaag voor NB-IoT (narrowband internet-of-things) is verwijderd uit het Antenneregister. De antennes, frequenties en zendvermogens van NB-IoT worden voortaan weergegeven onder 4G (LTE) omdat NB-IoT een kenmerk is van 4G-technologie.

In de praktijk maakte maar één mobiele operator gebruik van de mogelijkheid NB-IoT apart te vermelden; andere operators deden dit met vergelijkbare technologie (LTE-M) al onder 4G.