Wat is een radiozendamateur

Radiozendamateurs houden zich hobbymatig bezig met het verzenden en ontvangen van berichten uit de hele wereld of zelfs uit de ruimte. Vaak doen ze dat met zelfgebouwde antenne-installaties.

Radiozendamateurs en de ontwikkeling van mobiele communicatie

De experimenten van radiozendamateurs hebben zo’n 100 jaar geleden de basis gelegd voor de moderne radio- en telecommunicatie. Nederland telt nu 12.500 radiozendamateurs.

De meest recente ontdekking van radiozendamateurs  is de storing van LED-lampen op de frequentiebanden waarop zij mogen uitzenden. Nu blijkt dat LED-lampen mogelijk ook storen op dezelfde frequenties als waarop de WiFi werkt. Het Volkskrant-artikel 'Foute ledlampen zijn mogelijk stoorzender voor WiFi signalen' van 25 oktober 2018 beschrijft hoe dit kan en wat toezichthouder Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI, destijds Agentschap Telecom) hieraan doet.
 

Een radiozendamateur is geen radiopiraat.

Het verschil tussen een radiozendamateur en een radiopiraat

Radiozendamateurs noemen we ook radioamateurs of zendamateurs. Zij moeten een diploma halen, voordat zij actief mogen zenden. Na het behalen van het diploma heeft de zendamateur de benodigde basiskennis en krijgt hij een frequentie toegewezen waarop hij legaal mag uitzenden.

Radiopiraten maken radioprogramma’s die ze uitzenden op frequenties die toegewezen zijn aan andere gebruikers. Dit illegale gebruik van frequenties van anderen kan leiden tot gevaarlijke situaties. Het Trouw-artikel 'Radiopiraten spelen met levens: ‘Plotseling klonk André Hazes in de cockpit'’ van 16 juli 2018 beschrijft welke gevolgen het gedrag van radiopiraten kan hebben.