Wat merk je van de veranderingen?

Wat je merkt van de veranderingen in de Telecommunicatiewet hangt af van je rol: werk je voor een gemeente, mobiele operator of ben je eigenaar van een zendmast, dan hebben de veranderingen een andere impact dan wanneer je een geïnteresseerde inwoner van Nederland bent.

Gemeenten, mobiele operators en zendmasteigenaren

Vooral gemeenten, mobiele operators en eigenaren van zendmasten zullen in de praktijk iets merken van de wijzigingen in de Telecommunicatiewet, omdat zij het meeste te maken hebben met het plaatsen van nieuwe antennes. Door het toenemende gebruik van mobiele communicatie en de dekkingseis en snelheidsverplichting zullen er namelijk antenne-installaties bij blijven komen. Om hen te informeren over deze wijzigingen, organiseert het Antennebureau regelmatig cursussen voor professionals.

Gebruikers van het Antenneregister

Voor mensen die wel eens in het Antenneregister kijken valt de verplichting voor mobiele operators en andere aanbieders om small cells te registreren waarschijnlijk het meeste op. Zodra small cells geplaatst worden die voldoen aan de Europees vastgestelde kenmerken zie je dat in het register.

De verwachting is overigens dat tot 2026 nog geen grootschalige introductie van small cells verwacht wordt. Het kan dus nog even duren voordat de eerste small cells te zien zijn in het Antenneregister.