Antennebureau alles over antennes

UMTS (3G)

UMTS staat voor Universal Mobile Telecommunications System en wordt ook wel de derde generatie mobiele communicatie (3G) genoemd. UMTS is de opvolger van de gsm-technologie. Het UMTS-netwerk heeft meer capaciteit en kan grote hoeveelheden data verwerken en versturen, waardoor het geschikt is voor breedband internet en andere vormen van datacommunicatie.

Om het systeem nog sneller te kunnen laten werken, kan het softwarematig worden ge-upgraded naar HSDPA (3.5G). Dit is een techniek die de bestaande UMTS-standaard efficiƫnter maakt. Daardoor kunnen meerdere mensen tegelijkertijd van een grotere bandbreedte gebruik maken. HSDPA maakt het mogelijk om mobiel op internet te surfen en televisie te kijken met een snelheid die overeenkomt met een kabel- of een ADSL-verbinding. In feite is HSDPA een nieuwe versie van de bestaande standaard.

UMTS is sinds 2001 in Nederland aanwezig op de 2100 MHz-frequentieband. Na enkele overnames op de telecommunicatiemarkt zijn er in Nederland drie mobiele operators die UMTS exploiteren. Dat zijn KPN, T-Mobile en Vodafone. Elk van deze bedrijven beschikt over een dekkend UMTS-netwerk.

Overzicht aantal UMTS-antenne-installaties door de jaren heen

Aan de rechterkant van deze pagina vindt u een overzicht van het aantal UMTS-antenne-installaties vanaf september 2005 tot en met december 2014.