Antennebureau alles over antennes

LTE (4G)

LTE staat voor Long Term Evolution en is een doorontwikkeling van UMTS en zit daarmee in feite vlak voor 4G. Dit nieuwe mobiele netwerk wordt vaak de vierde generatie (4G) mobiele telefonie genoemd, naast gsm, GPRS (2G) en UMTS (3G), maar is eigenlijk 3.9G. LTE biedt downloadsnelheden van rond de 100 megabits per seconde.

LTE maakt gebruik van verschillende frequenties, waaronder de 800 Mhz, 900 Mhz en 1800 Mhz in de 2,6 GHz-frequentieband.

LTE-Advanced (4G)

LTE-Advanced is de overtreffende trap van LTE als het aankomt op snelheid van dataoverdracht en voldoet aan de strenge eisen die gesteld zijn aan de 4e generatie voor mobiele communicatie (4G). Met de technologie moet het uiteindelijk mogelijk worden om verschillende LTE-netwerken tegelijkertijd te combineren voor één supersnelle dataverbinding. 

4G-antennes in Nederland

In Nederland zijn er vijf operators die een LTE-netwerk kunnen uitrollen op basis van de vergunde frequenties: KPN, T-Mobile, Tele2, Ziggo en Vodafone. Alleen KPN, T-Mobile en Vodafone beschikken anno 2015 over een LTE-netwerk, waarbij KPN en Vodafone landelijke dekking aanbieden.

De vraag naar mobiel internet neemt nog altijd toe door het toenemende gebruik van de smartphone en tablets. Om aan deze vraag tegemoet te ghkunnen komen, zijn operators druk doende hun mobiele netwerk uit te breiden. Hiervoor worden nog altijd nieuwe 4G-antenne-installaties geplaatst.