Antennebureau alles over antennes

Gsm (2G)

Gsm staat voor Global System for Mobile Communications en wordt ook wel de tweede generatie mobiele communicatie genoemd (2G). Het is wereldwijd nog steeds de meest gebruikte draadloze communicatietechnologie.

GSM-netwerken

In 1992 werden in Nederland de eerste gsm-netwerken in gebruik genomen. Gsm wordt vooral gebruikt om te telefoneren en korte tekstberichten (sms) te verzenden. Voor snelle overdracht van grote bestanden is het netwerk, ondanks de introductie van nieuwe technieken zoals GPRS, veel minder geschikt.

Frequenties

Gsm maakt gebruik van 900 MHz en 1800 MHz-frequenties. Doordat 900 MHz golven verder reiken dan 1800 MHz golven, is de 900 MHz frequentie erg geschikt om bereik te generen. De 1800 MHz-band is vooral geschikt voor het vergroten van de capaciteit van het netwerk.

De vergunningen voor het gebruik van deze gsm-frequenties liepen af in 2013. Eind 2012 zijn deze frequenties opnieuw geveild.

Operators in Nederland

Na enkele overnames op de telecommunicatiemarkt zijn er in Nederland drie mobiele operators die een gsm-netwerk exploiteren. Dat zijn KPN, T-Mobile en Vodafone. Elk van deze bedrijven beschikt over een goed dekkend gsm-netwerk.

Overzicht aantal gsm-antenne-installaties door de jaren heen

Aan de rechterkant van deze pagina vindt u een overzicht van het aantal gsm-antenne-installaties vanaf september 2005 tot en met december 2014.