Spreekbeurt of werkstuk over antennes

Zit je in groep 5, 6, 7 of 8 en moet je een spreekbeurt houden of een werkstuk maken? Met de informatie op deze pagina kan jij uitleggen hoe het kan dat je met je mobieltje bereikbaar bent. En hoe het kan dat je kunt internetten op een mobieltje, tablet of laptop.

Bereik met je mobiele telefoon

Niek Roozen (uit de serie Brugklas) legt in het animatiefilmpje uit hoe het kan dat je met je mobieltje kan whatsappen, snapchats versturen, spelletjes spelen, muziek luisteren en films kan kijken.

(Logo's van diverse apps. Een jongeman in een animatie:)

APP-GELUIDJES EN VROLIJKE MUZIEK

JONGENSSTEM: Wereldwijd zijn we dagelijks bijna allemaal online.
Met m'n mobieltje verstuur ik berichtjes, foto's, video's check ik m'n accounts, en ik bel er ook nog mee.
En ondanks dat er miljarden gebruikers zijn, gaat het allemaal goed.
Mijn berichtjes komen gewoon bij de juiste ontvanger terecht.
Snel, 24 uur per dag, waar ik ook ben.
Of je nou je highscore deelt met je vrienden onderweg in de trein een videootje liket of een selfie verstuurt om berichten te kunnen versturen en te ontvangen, moet je wel bereik hebben.
Daarom staan er overal antennes, die met hun signalen zorgen voor ontvangst.
Jouw mobieltje zoekt, net als dat van mij altijd verbinding met de antenne die het dichtst in de buurt staat.
Hierdoor ben je overal te vinden.
Of je nu in de grote stad woont, op het platteland of zelfs op een eiland.
Stuur je een berichtje, dan gaat het door de lucht naar een antenne van het bedrijf waar jij een abonnement hebt.
Daarna gaat het de grond in over het vaste net van kabels.
Razendsnel naar een antenne in de buurt van de persoon die jij wilt bereiken.

(Op een mobiel staat: Mobiel bereikbaar. Hoe kan dat? Een jongen tikt: Mijn berichtje gaat naar een antenne in de buurt. Deze stuurt het naar het bedrijf waar jij een abonnement hebt. Die weten waar jij bent. En zo komt mijn berichtje bij jou terecht.)

DE VROLIJKE MUZIEK SPEELT VERDER

EEN BERICHTTOON

Kijk voor meer informatie over antennes op www.antennebureau.nl.

(Het Nederlandse wapenschild met daarnaast: Rijksoverheid. Beeldtekst: Antennebureau.nl.)

Bellen, internetten en berichtjes sturen met je mobiele telefoon

De mobiele telefoon heeft bereik door antennes. Een antenne is vaak een draadje, spriet of staaf van metaal. Een antenne voor mobieltjes ziet eruit als een rechthoekige bak die rechtop aan een paal of mast vastzit. Binnen in de bak zitten de antennes. In je mobieltje zit ook een kleine antenne. Een antenne zendt én ontvangt draadloze signalen. De antenne in je telefoon maakt verbinding met een grote antenne op een dak of in een mast. Die antenne is van een telecombedrijf.

Antennes in Nederland

In heel Nederland staan antennes. Daardoor ben jij bereikbaar. Als je ergens loopt met je mobiele telefoon, dan zendt deze de hele tijd signalen uit. Raak je te ver weg van een bepaalde antenne? Geen paniek! Zolang er antennes in de buurt zijn, pakt de volgende antenne het signaal weer op.

Thuis en buiten internetten

Thuis gebruik je waarschijnlijk wifi om te internetten op je mobiele telefoon of tablet. Hiervoor heb je een router nodig.

Buiten met je mobieltje whatsappen of een spelletje spelen

Buiten heb je vaak ook wifi. In een winkel of in de trein bijvoorbeeld. Dit is gratis. Soms heb je een wifi-code nodig van een winkel of een camping. Let wel op wat je doet als je dit gebruikt. Wie wil kan meekijken of meelezen. 3G en 4G zijn mobiel internet. De G staat voor generatie. 4G is nieuwer en veel sneller dan 3G. Mobiel internet is altijd in ontwikkeling. 5G is het nieuwe supersnelle mobiele internet voor in de toekomst. Wie weet gebruik jij in 2022 wel 5G.

Het spel Speuren naar antennes

Wil je lekker naar buiten tijdens je spreekbeurt? Met het Spel speuren naar antennes daag jij je klasgenootjes uit: Wie ziet de meeste antennes? In het Antenneregister zie je welke antennes je in jouw buurt kunt vinden. Je kunt ook zien welke soorten antennes het zijn. Tip: laat het Antenneregister aan je klasgenootjes zien.

Proefjes antennes

Een antenne maakt van een elektrisch signaal een draadloos signaal. Die draadloze signalen noemen we elektromagnetische velden of radiogolven. Dit zijn onzichtbare golven door de lucht. Elektromagnetische velden zijn overal om ons heen. Ze komen bijvoorbeeld van de radio, wifi en mobiele telefoon. De elektromagnetische velden hebben een bepaalde frequentie. De frequentie is het aantal trillingen per seconde van een golf. Radiogolven met een lagere frequentie komen verder dan die met een hoge frequentie. Hogere frequenties kunnen juist meer informatie overdragen dan een radiogolf met een lage frequentie.

Proefje Radiogolven maken

Met het proefje Radiogolven maken kan je laten zien hoe radiogolven eruit zien en hoe ze zich verplaatsen.

Proefje Laten zien hoe antennes zenden

Laat zien hoe een antenne zendt met het proefje hoe zenden antennes.

Leuke weetjes over mobieltjes en antennes

  • De gemiddelde persoon kijkt 110 keer per dag op zijn of haar mobiele telefoon.
  • De meeste kinderen gebruiken vooral whatsapp op hun mobiele telefoon.
  • Op 3 april 1973 werd voor het eerst met een mobiele telefoon gebeld. Deze telefoon woog 1,1 kilo, net zo zwaar als een pak suiker. (Idee: neem een pak suiker mee en laat je klasgenootjes voelen hoe zwaar dit is.) Op de telefoon zat toen een grote antenne. Nu zit deze gewoon in je telefoon. De eerste mobiele telefoons kostten 3.572 euro.
  • Zo'n 20 jaar geleden kon je met een mobiele telefoon alleen bellen.
  • Ook apparaten communiceren met elkaar via antennes. Soms via de antennes van een telecombedrijf, soms via de antennes in een apart netwerk. Dankzij antennes kun je zien hoe laat de bus of trein komt.
  • Dankzij de antenne in je telefoon kun je altijd 112 bellen. Bijvoorbeeld als je de politie, brandweer of ambulance nodig hebt. Zelfs als je beltegoed op is.