Mobiele telecommunicatie (2G, 3G, 4G en 5G)

Door een netwerk van antennes kunt u bellen, appen en internetten op uw mobiel. De antennes blijven zich ontwikkelen. Bijna iedereen maakt nu gebruik van het 4G-netwerk en de opvolger 5G komt eraan. De telecombedrijven KPN, T-Mobile en VodafoneZiggo zorgen voor de netwerken voor mobiele telecommunicatie in Nederland.

Gsm (2G)

Gsm staat voor Global System for Mobile Communications en noemen we ook wel de tweede generatie mobiele communicatie (2G). In 1992 werden in Nederland de eerste gsm-netwerken in gebruik genomen. Gsm gebruikt u vooral om te telefoneren en om korte tekstberichten (sms) te verzenden. Voor snelle overdracht van grote bestanden (data) is het netwerk niet geschikt.

UMTS (3G)

UMTS staat voor Universal Mobile Telecommunications System en noemen we de derde generatie mobiele communicatie (3G). Het UMTS-netwerk heeft meer capaciteit dan gsm en kan grotere hoeveelheden data verwerken en versturen. Daardoor is het geschikt om mee te bellen en te internetten. UMTS is sinds 2001 in Nederland aanwezig op de 2100 MHz-frequentieband. Tegenwoordig wordt deze band ook voor 4G gebruikt. Sommige telecombedrijven gebruiken de 900 MHz voor UMTS.

LTE (4G)

LTE staat voor Long Term Evolution en is een doorontwikkeling van UMTS. Dit mobiele netwerk noemen we de vierde generatie (4G) mobiele telefonie. Het is vooral gericht op data. LTE biedt downloadsnelheden van rond de 100 megabits per seconde. LTE maakt gebruik van verschillende frequenties, waaronder de 800 MHz, 900 MHz,1800 MHz en 2100 MHz en de 2,6 GHz-frequentieband.

4G-antennes in Nederland

De vraag naar mobiel internet neemt nog altijd toe door het toenemende datagebruik van smartphones en tablets. Om aan deze vraag tegemoet te komen, zijn operators druk bezig om hun mobiele netwerk uit te breiden. Hiervoor worden nog altijd nieuwe 4G-antenne-installaties geplaatst.

NR (5G)

De vijfde generatie mobiele telefonie is nog volop in ontwikkeling. De meest gehoorde term voor 5G is NR. NR staat voor New Radio. De grootste verwachte voordelen van 5G is de hoge snelheid, meer capaciteit en snellere verbinding. De verwachting is dat met de komst van 5G er veel meer verbindingen mogelijk zijn tussen meerdere ICT- en telecommunicatietoepassingen, diensten en services. Denk daarbij aan betalingsverkeer, Internet of Things (IOT) diensten, logistiek en autonoom rijden. Maar ook nieuwe toepassingen zoals operaties uitvoeren op afstand en toepassingen voor landbouw.

De eerste proefopstellingen van de antennes voor 5G staan al in Nederland.