Hoe werken antennes

Antennes zetten elektrische signalen om in elektromagnetische velden. U kunt deze velden niet zien. Het zijn onzichtbare golven door de lucht. We noemen ze ook wel radiogolven of elektromagnetische straling. Alle zendmasten en apparaten met een antenne versturen en ontvangen informatie via radiogolven.

Draadloos communiceren

Draadloos communiceren kan als de antenne van een apparaat zoals een smartphone of een laptop in de buurt is van een antenne van een basisstation. Een voorbeeld van een klein basisstation is de wifi-router. De laptop maakt verbinding met de router. De verbinding verbreekt weer als u met de laptop te ver van de wifi-router bent.

Mobiel communiceren door netwerken van antennes

Mobiel communiceren is ook draadloos communiceren, alleen de verbinding verbreekt niet als u zich verplaatst.  De aanbieder van het abonnement van uw mobiele telefoon heeft hiervoor namelijk een netwerk van antenne-installaties. De antenne in uw mobiele telefoon maakt verbinding met een antenne-installatie in het netwerk voor mobiele communicatie. Zodra u te ver weg bent van de ene antenne-installatie, neemt een andere antenne-installatie de verbinding over.

De kwaliteit van een mobiel netwerk

Er zijn drie aspecten die de kwaliteit van een mobiel netwerk bepalen:

  • de plek en omgeving van de zendmast

  • hoe ver het signaal van de zendmast reikt

  • het aantal gebruikers per zendmast