RDI start op 25 juni met 3,5 GHz-veiling

De Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) begint op dinsdag 25 juni 2024 met de veiling van de 3,5 GHz-band. Deze frequentieband is belangrijk voor de verdere ontwikkeling van 5G in Nederland. Alle deelnemende partijen hebben inmiddels de veilinginformatie ontvangen.

Frequentieveiling vindt elektronisch plaats

De RDI veilt de 3,5 GHz-band, die loopt van 3450 MHz en 3750 MHz, elektronisch. In de veiling zijn maatregelen getroffen om te voorkomen dat één van de deelnemende partijen meer dan 40% van de beschikbare frequenties (120 MHz) in handen krijgt. Dit zorgt ervoor dat er na de veiling ten minste drie aanbieders van snelle mobiele communicatie in Nederland zullen zijn.

3,5 GHz: frequentieband voor hogere snelheden en meer capaciteit

Bedrijven en consumenten vragen steeds meer om snelle en betrouwbare mobiele verbindingen. Met 5G kunnen zij rekenen op hogere datasnelheden, meer capaciteit en een grote verscheidenheid aan innovatieve toepassingen. De 3,5 GHz-band is een van de belangrijkste banden voor deze technologie en vanuit Europa aangewezen voor 5G.

Met deze nieuwe frequenties kan Nederland verder werken aan een betrouwbare en snellere mobiele infrastructuur. De verwachting is dat de geveilde frequenties deze zomer na uitgifte van de vergunningen in gebruik worden genomen.

Publicatie veilinguitkomsten

Na de veiling worden de winnende partijen en biedingen bekendgemaakt door de RDI. Zij zullen binnen een week na afloop van de veiling een overzicht publiceren van alle biedingen die tijdens de veiling door de bieders zijn ingediend.

De vergunningen zijn geldig tot en met 31 december 2040.